Aktualności

15-10-2018

Happening w śródmieściu

Happening w śródmieściu

Bank Żywności w Siedlcach zaprasza na obchody Światowego Dnia Żywności 16 października, organizowany pod hasłem „Marnując żywność, marnujesz planetę”. Z tej okazji ulicami miasta przemaszerują uczestnicy happeningu: „Szkoła niemarnowania jedzenia - EkoMisja Nie marnuje”.

Organizacja chce zwrócić szczególną uwagę na skutki ekologiczne tego zjawiska, z których niewiele osób zdaje sobie wciąż sprawę. Jest to tym bardziej ważne, że w samej Polsce marnuje się tyle żywności, ile wystarczyłoby dla wszystkich mieszkańców samej Warszawy przez 10 lat.

Światowy Dzień Żywności to dobry moment na komunikowanie nie tylko o samym problemie i jego skali, ale również o jego skutkach.To także czas poznania najnowszych danych z badań 2018 roku, dotyczących marnowania żywności przez polskich konsumentów, jak i czas podejmowania wspólnego dialogu w tej sprawie i poszukiwania rozwiązań na ograniczanie tego zjawiska. W tym celu w całej Polsce ponad 20 Banków Żywności aktywnie angażuje swoje społeczności w obchody tego dnia, za pośrednictwem różnego rodzaju konferencji, happeningów, warsztatów i pokazów kulinarnych, kierowanych zarówno do dorosłych, jak i dzieci. W sumie przewidziano 73 wydarzeń. Biorąc w nich udział warto wspomóc Banki Żywności w szerzeniu idei poprzez dzielenie się wydarzeniami w mediach społecznościowych z użyciem hashtagu #ekomisja #ekomi #swiatowydzienzywnosci.

Tematem tegorocznych spotkań są ekologiczne skutki wyrzucania żywności. Aby wyprodukować, przetworzyć i dostarczyć żywność na półki sklepowe, a następnie do naszych domów trzeba zużyć wodę, energię i paliwo. Dlatego wyrzucanie żywności generuje straty surowców. Konsekwencją wyrzucania dużej ilości jedzenia jest nasilenie wydzielania metanu do środowiska. Wprowadzając do atmosfery gazy cieplarniane, ogrzewamy ją i inicjujemy uwalnianie naturalnego metanu, co powoduje wzrost temperatury na ziemi. Rocznie z powodu wyrzucania żywności na świecie do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych. To prawie tyle, ile w tym samym czasie emituje cały przemysł Unii Europejskiej.

- Światowy Dzień Żywności to gromadzenie wokół siebie ludzi, którym bliska jest idea niemarnowania. To też jednak mierzenie się z wyzwaniem docierania do ludzi zupełnie nieświadomych problemu. Mamy poczucie szczególnej misji w ratowaniu żywności oraz docieraniu z pomocą żywnościową do ponad 1,6 mln osób w kraju rocznie –  zaznacza Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

Uczestnikami przemarszu będą dzieci i młodzież 10-u szkół z Siedlec oraz powiatu siedleckiego. Początek o godz. 11.30 na Skwerze Tadeusza Kościuszki. Następnie kolumna przejdzie chodnikiem ulicy Pułaskiego - Armii Krajowej - Józefa Piłsudskiego, na Plac gen. Władysława Sikorskiego. W drugiej części wydarzenia dzieci i młodzież zaprezentują wierszyk lub piosenkę o tematyce ekologicznych skutków marnowania żywności oraz jaki ma to wpływ na środowisko. Podczas happeningu zostaną wręczone Certyfikaty „Ratownika Żywności” organizacjom współpracującym z Bankiem Żywności w Siedlcach za ratowanie żywności o krótkich terminach przydatności do spożycia z sieci handlowych.

Program:
11.30 - zbiórka na Skwerze Tadeusza Kościuszki,
12.00 - przemarsz chodnikiem ulicy Pułaskiego-Armii Krajowej-Józefa Piłsudskiego na Plac gen. Władysława Sikorskiego,
13.00 - happening „Szkoła niemarnowania jedzenia” na Placu gen. Władysława Sikorskiego

Honorowy Patronat nad obchodami Światowego Dnia Żywności w Siedlcach objął Prezydent Wojciech Kudelski.

 

info pras.


 

« Powrót